top of page

"ראית את הסרט The Game Changers בנטפליקס??"

  • תמונת הסופר/ת: אלונה
    אלונה
  • 23 במרץ 2020
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 26 במרץ 2020


פוסט עמדה בעקבות הסרט "The game changers" שסחף אחריו המוני מתאמנים לכיוון של תזונה טבעונית.

בניגוד לפוסטים אחרים שאני פותחת בציטוט מטופל או מתייחסת לסוגיה שעלתה מולי במהלך השבוע, הפעם זהו ציטוט של עשרות מטופלים שהתעניינו בתפריט טבעוני/ סמי טבעוני בעקבות צפייה בסרט.

בעקבות כל הפניות, פיניתי זמן על מנת לצפות בסרט בעצמי ולהביע את דעתי:

למי שלא ראה את הסרט - מדובר בסרט דוקומנטרי המציג יתרונות לכאורה של תזונה טבעונית בקרב ספורטאים.

אציין מראש כי אינני טבעונית בעצמי, אך אוהבת ומשלבת בעצמי ובתוכניות תזונה שאני כותבת (לספורטאים ובכלל) מאכלים שונים הנפוצים בקרב טבעונים (עדשים וטופו זה טעים ומזין!).

ובגלל שאני, ועוד רבים כמוני, אינני טבעונית ומשלבת מאכלים מזינים מן הצומח בתזונה היומית שלי, חשוב להבהיר את מה שלא מוצג בסרט - רוב האוכלוסייה, ובישראל זה בולט במיוחד (ארוחת ערב/ בוקר ישראלית כוללת ירקות ופירות), משלבת מאכלים מן החי ומן הצומח 🙂. הצגה דיכוטומית של "תזונה מן החי" מול "תזונה מבוססת צומח", כפי שהיא מוצגת בסרט זה, היא שגויה מהיסוד.


ככלל, עלינו להיזהר מהסקת מסקנות תאורטיות, ובעיקר משינויים התנהגותיים ותזונתיים בעקבות סרט או מאמר שאנו נתקלים בו. המחקרים שהתבססו עליהם בסרט הם קטנים ושוליים, ולכן ניתן לומר כי הטיעונים שהוצגו בסרט אינם מבוססים מדעית.


ספורטאים טבעוניים וספורטאים אשר ניזונים ממזון מן החי משפרים הישגים, ואין במדע הוכחה לכך שתזונה טבעונית משפרת ביתר ביצועים בקרב אתלטים.

כאשר מחליטים לעבור לתפריט טבעוני, ישנם אתגרים תזונתיים שיש ללמוד. בין אם אתם ספורטאים או לא - נדרשת מודעות וחקירה על מנת לקיים תפריט מזין ומאוזן. הרי תזונה שהיא רק מן הצומח איננה מבטיחה אכילה בריאה ומאוזנת - זכרו כי קיימים היום שלל מאכלי ג'אנק פוד טבעוניים, וכי גם אכילה מן הצומח יכולה להיות בעודף או בחסר של מרכיבים מסוימים. למשל, במקרים רבים של מעבר לא מלומד לתפריט תזונתי אני רואה צריכה מופרזת של פחמימות שמקורן בדגנים, וחסר בחלבון, סידן, ברזל ויוד מן הצד השני. אין זה אומר שמעבר לטבעונות מחייב בחסרים אלו, אך על מנת להימנע מחסרים ולקיים תפריט מאוזן, יש ללמוד אילו מאכלים יש לאכול וכמה (ולא רק להבין ממה רצוי להימנע).

ובהקשר של מתאמנים שמעוניינים לצרוך מספיק חלבון איכותי מן הצומח:

חשוב לספק לגוף:

✔ 20-40 גרם חלבון בארוחה.

✔ מתוכם 10-12 גרם חומצות אמינו חיוניות.

✔ מתוכם 2-3 גרם חומצה אמינית לאוצין.


ובכל שינוי תזונתי, רצוי בהחלט להתייעץ עם דיאטן קליני לביצוע התאמות וקבלת דגשים אישיים בהתאם למטרה, מצב רפואי ושגרת חיים.


Comments


bottom of page