תרופות לירידה במשקל (כן, זה קיים)
- אלונה
- 9 ביוני 2021
- זמן קריאה 3 דקות
בימים האחרונים עלתה לכותרות תרופה בשם ווגובי (Semaglutide), אשר לפי הפרסומים היא התרופה היעילה ביותר לירידה במשקל שיצאה עד כה.
לפני שניכנס ל"עובד" או "לא עובד", חשוב להבין:
תופעת ההשמנה איננה בהכרח עניין של חוסר כוח רצון או חולשה כנגד פיתויים עתירי קלוריות.
תופעת ההשמנה היא מורכבת, לא רק נפשית – אלא גם פזיולוגית. לכן, נטילת תרופות אשר מסוגלות לסייע בתהליך ירידה במשקל אינן בהכרח "כניעה" או הרמת ידיים, ואינן בהכרח "הפתרון הקל". הטיפול התרופתי יכול להיות נקודת דחיפה משמעותית לאלו אשר סובלים מהשמנה ונאבקים בתהליך ירידה במשקל, אשר מבצעים שינויים באורח חייהם, אך מרגישים שאין הלימה בין רמת המאמץ שהם משקיעים לתוצאות שהם רואים בפועל.
אז בואו נדבר תכלס – מה קיים היום בשוק?
כיום בישראל מאושרות 3 תרופות מרשם בלבד, אשר הוכחו קלינית כמסייעות לירידה במשקל.
תכשירים אחרים מאלו (תיונים, צמחי מרפא, שייקים וכו') אינם הוכחו כיעילים או אינם בטוחים לשימוש לצורך זה.
מרשמים לתרופות אלו ניתן לקבל אצל רופא בלבד, ומומלץ בתקופת הנטילה להיות מלווה על ידי דיאטן קליני מוסמך.
בכל מקרה, על מנת להינות מהתוצאות שתרופות אלו מציעות, יש לשלב עם נטילתן אורח חיים פעיל ובריא – אף אחת מהתרופות איננה פתרון קסם.
רזין – תרופה הניתנת בכמוסות, לסובלים מהשמנה (BMI גדול מ-30) כחלק מטיפול בהשמנה הכולל שינוי הרגלי תזונה ופעילות גופנית. החומר הפעיל בה, פנטרמין, מעלה את ריכוז הלפטין בדם, ובכך, משרה תחושת שובע. מחקרים הראו ירידה גדולה עד פי 6 בקרב אלו שנטלו את התרופה, לעומת אלו שלא. משך הטיפול מוגבל ל-3 חודשים.
תופעות לוואי – בגלל ההשפעה של התרופה על מערכת העצבים המרכזית, בין תופעות הלוואי הנפוצות הן חוסר שינה, רעב, בלבול, מתיחות, עלייה בלחץ הדם, כאבי ראש, שלשולים ועצירות. קיימות גם תופעות לוואי חמורות יותר, וקיימות התוויות נגד נטילת התרופה – יש לעיין בעלון לצרכן ולהיוועץ ברופא האם הינך מתאים/ה לתרופה זו.
קסניקל – תרופה הניתנת בכמוסות, לסובלים מהשמנה (BMI גדול מ-30), או מעודף משקל ב-BMI הגדול מ-27 עם מחלה נלווית כמו סוכר, דיסליפידמיה או יתר לחץ דם. וזאת כחלק מטיפול בהשמנה הכולל שינוי הרגלי תזונה ופעילות גופנית. התרופה נקשרת במערכת העיכול לשומן ובכך מונעת ספיגה של כ-30% מהשומן שנאכל, ולכן, הפחתה בכמות הקלורית הנספגת לגוף מהמזון. מחקרים הראו ירידה גדולה יותר של עד פי 2 בקרב אלו שנטלו את התרופה, לעומת אלו שלא. מדובר בתרופה לטיפול ארוך טווח, אך במידה ואין השפעה, יש להפסיק את הטיפול לאחר 3 חודשים.
תופעות לוואי – נפוצות בעיקר במערכת העיכול, ביניהן שלשולים (במיוחד לאחר ארוחות המכילות כמות שומן גבוהה), התכווצויות של מערכת העיכול, ובשימוש ארוך טווח עלולה להיפגע ספיגת ויטמינים A,D,E,K. קיימות גם תופעות לוואי חמורות יותר, וקיימות התוויות נגד נטילת התרופה – יש לעיין בעלון לצרכן ולהיוועץ ברופא האם הינך מתאים/ה לתרופה זו.
סקסנדה – תרופה הניתנת על ידי זריקה תת עורית יומית, לסובלים מהשמנה (BMI גדול מ-30), או מעודף משקל ב-BMI הגדול מ-27 עם מחלה נלווית כמו סוכר, דיסליפידמיה או יתר לחץ דם, וזאת כחלק מטיפול בהשמנה הכולל שינוי הרגלי תזונה ופעילות גופנית. התרופה פועלת כמחקה הורמון בשם GLP1 אשר משתתף בגופנו בוויסות תיאבון. היא משרה שובע לאורך זמן רב יותר לאחר ארוחה, ומאטה את קצב ריקון הקיבה. מחקרים מראים הפחתה של יותר מ-10% במשקל באחוזים גבוהים משמעותית לעומת אלו שלא נטלו את התרופה. השימוש בתרופה הוא ארוך טווח, אך במידה ואין ירידה הגדולה מ-5% מהמשקל בתוך 4 חודשים, יתכן והרופא ימליץ להפסיק את הטיפול.
תופעות הלוואי הנפוצות קשורות במערכת העיכול – בחילות, הקאות, קשיי עיכול, שלשולים ועצירות. תיתכן גם תופעה של היפוגליקמיה עקב הגברת הפרשת אינסולין. קיימות גם תופעות לוואי חמורות יותר, וקיימות התוויות נגד נטילת התרופה – יש לעיין בעלון לצרכן ולהיוועץ ברופא האם הינך מתאים/ה לתרופה זו.
ווגובי – תרופה אשר צפוייה לקבל אישור משרד הבריאות בקרוב. ניתנת בזריקה תת עורית פעם בשבוע, לסובלים מהשמנה (BMI גדול מ-30), או מעודף משקל ב-BMI הגדול מ-27 עם מחלה נלווית כמו סוכר, דיסליפידמיה או יתר לחץ דם, וזאת כחלק מטיפול בהשמנה הכולל שינוי הרגלי תזונה ופעילות גופנית. מנגנון הפעולה דומה לזה של הסקסנדה, אך ניתן במינונים גבוהים יותר. מחקרים הראו ירידה של עד 20% ממשקל הגוף, באופן שהוא יחסית בטוח ולאורך זמi.
תופעות הלוואי דומות לאלו של הסקסנדה. כמובן גם כאן קיימות תופעות לוואי חמורות יותר, וקיימות התוויות נגד נטילת התרופה – יש לעיין בעלון לצרכן ולהיוועץ ברופא האם הינך מתאים/ה לתרופה זו.

Comments